maandag 9 april 2012

Eerste schoolbezoeken

Onze eerste dag stond in het teken van schoolbezoeken. Vanmorgen zijn we op bezoek geweest in een voorstadje van Lissabon op een school voor voortgezet onderwijs. Best interessant, maar stiekem een beetje achterhaald. Ze waren bijzonder trots op hun bibliotheek en het systeem dat ze daar hanteren om boeken te catalogiseren. Voor ons een beetje ouderwets... zo werkten wij 20 jaar geleden ook nog.
Het verhaal van de school was wel bijzonder. De organisatie daar is toch wel anders dan bij ons in Nederland. Ze behoren tot de autonome scholen, waarvan er slechts 22 zijn in Portugal. De autonomie  is in feite erg beperkt. Ze zijn namelijk niet volledig zelfbepalend, wat de naam doet vermoeden. Ze hebben weinig echte vrijheden in het maken van volledig eigen keuzes. Mogelijkheden liggen alleen op het vlak van personeelsgebied en gebouwbeheer. Daarnaast is het inspectiebezoek ongeveer gelijk, afgezien van het feit dat er geen klassenbezoeken plaatsvinden. De directie wordt daar vierjaarlijks gekózen. Mocht je inspectiebezoek een onvoldoende opleveren, dan heb je tijd tot het volgende bezoek (4 jaar later) om een verbetering te realiseren. Lukt dat niet, dan word je als directeur afgezet en mag je terug voor de klas. Directeuren worden gekozen door een soort van MR. Iets voor ons? Het levert in ieder geval hardwerkende schoolleiders op.

Vervolgens hebben we een flinke wandeling gemaakt van de ene school naar een school voor volwassen onderwijs in een ander voorstadje van Lissabon. Gelukkig schijnt de zon volop.
Op dit moment zitten we in een airconditioned noodlokaal, op losse stoeltjes met tafeltje eraan te luisteren naar de directeur van die school. Zo'n vreselijk contrast met de school waar we vanmorgen waren. Zo duidelijk met minder financiële middelen. Het vreemde is echter dat het whiteboard wel vervangen is voor een digibord. Dat zagen we vanmorgen dan weer niet. Keuzes in Portugal worden toch echt anders gemaakt dan in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten