dinsdag 10 april 2012

Sporting Lissabon - Benfica

Gisteren hebben we een cadeautje gehad. Marieke en Bernard hadden kaartjes voor de voetbalwedstrijd Sporting Portugal (in de volksmond Sporting Lissabon) tegen Benfica. De wedstrijd was verplaatst van afgelopen zaterdag naar maandag. 3 uur voor de wedstrijd zou starten werden er 2000 extra kaarten vrijgegeven. Omdat Sporting en Benfica respectievelijk 4de en 2de staan èn omdat het een derby is (beide clubs komen uit Lissabon) is dit een zeer beladen wedstrijd. We hebben dus de stoute schoenen aangetrokken en zijn met de metro er gewoon heengegaan. Een gigantische drukte, alles groen-wit (het rood van Benfica werd helemaal apart gehouden) en een gigntisch enthousiastisch publiek,
De vergelijking tussen scholen en voetbalteams wordt vaker getrokken. En dat gaan we hier proberen ook te doen...

Als een ploeg niet presteert naar wat de coach zou willen, maakt deze zich enorm druk. Hij probeert te enthousiasmeren, mensen te motiveren, aan te sturen vanaf de zijlijn en tips te geven hoe het ook kan.

Een ploeg presteert het beste als er goed samengewerkt wordt en ieder talent ingezet wordt.

Omstanders hebben ook invloed. Bij slechte prestaties reageren ze fel en met boe-geroep. Of het de speler wat doet is hem niet aan te zien, maar het kan hem absoluut niet ontgaan zijn dat mensen niet tevreden zijn. Het is aan hem om daar wat aan te doen of het gescandeer te laten voortbestaan.

Bij goede prestaties gaat het publiek uit zijn dak. Het wordt aangemoedigd om door te gaan. Nog een schepje erbovenop te doen. Nog een stapje harder te lopen en de lat nog wat hoger te leggen.

Het is hard werken. Constant scherp zijn, contact houden met elkaar, opbouwen, soms vooruit, af en toe even tijd nemen om opnieuw op te bouwen, pauze nemen, ...

Het lijkt alsof het alleen maar om prestaties gaat. Maar ook het sociale aspect speelt een grote rol. Je moet met elkaar omgaan. Ook met je tegenstanders. Valt er iemand, dan help je elkaar opstaan. Je ondersteunt elkaar. Loop je tegen een blokkade, dan doe je daar iets mee. Je speelt een spel samen voor het plezier van de omstanders.

Er moet een uitdaging zijn. Het moet wel ergens omgaan. Het geheel heeft een doel. Bij voetbal zelfs drie. Twee van palen, één... the game. Het spelletje moet leuk zijn, eerlijk. Als het er oneerlijk aan toegaat, moet er ingegrepen worden. Dan wordt het spel even stilgelegd. Gekeken wat er aan de hand is. Er wordt een knoop doorgehakt om daarna vol enthousiasme door te gaan.

Het resultaat van dit geheel bepaalt de kwaliteit van de wedstrijd. En in ons geval was dat een 1-0 overwinning van Sporting. Uiteraard gescoord door een Nederlander... Ricky van Wolfswinkel.

1 opmerking: