zaterdag 14 april 2012

Teachers Trainingscentre

Ana, onze begeleidster, had de hele week de spanning en de verwachtingen voor ons bezoek opgeschroefd. Haar enthousiasme was aanstekelijk. Vragen over haar functie beantwoordde ze niet. "Wait untill Thursday and you'll understand". Het bleef mysterieus. Moet er wel bij vertellen dat wij er zelf aan bijdroegen dat er hoge verwachtingen werden gesteld.

Viel het bezoek tegen?
Als je een onderwijsbegeleidingsdienst verwachtte, ja! Er is geen ruimte, geen geld, geen doelstellingen om de onderwijskwaliteit te verbeteren...
We raakten enthousiast. Dít is de manier om met onderwijs om te gaan. Out-of-the-box denken. Mensen die weten hoe ze leerkrachten moeten motiveren zonder middelen. Zonder middelen mensen motiveren om te werken aan je eigen ontwikkeling. Ze weten precies wat leerkrachten nodig hebben. Ze laten de verantwoordelijkheid en de inhoud van de ontwikkeling in de handen van de leerkrachten zelf. Zij blijven eigenaar van de ontwikkelingen. Ze zijn enthousiast en creatief. En wij ook!
Hun motto: "Think small, start small"!
Zij hebben gezien dat wij geen dure onderwijsbegeleidingsdienst nodig hebben om het niveau van onderwijs te verhogen. De kracht ligt bij de leerkrachten. Zij hebben de evaring en de expertise. Het trainingcentre is "the facilitator". Zij coördineren op een creatieve en enthousiaste manier de scholing van leerkrachten. En het werkt echt.
Een gevoel van herkenning overvalt ons. Wij als leerkrachten, directies, van de Waarden zitten in een vergelijkbare situatie. Onze middelen voor nascholing zijn beperkt. Ook wij hebben de dure onderwijsbegeleidingsdienst niet nodig om de kwalitreit van ons onderwijs te verhogen. Maar wij moeten de motivatie hebben om alle leerkrachten voor deze ontwikkeling te bereiken.

Think small.
Start small.
Small is great!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten